Isnin, 25 Februari 2013

Cencaluk Calok



Jalan-jalan dalam pasaraya,..sempat lagi ambil gambar tau...heheh..alah,..mama ambil gambar guna 'handphone' saja.. jadi tak nampaklah 'kesemangatan' nak ambil gambar tuu..kiikkikiiki..


Pernah beli ke sos ni,...'made in Thailand'.. seriau pula mama nak beli,.. tanda halalnya pun bukan JAKIM punya kan...ala bukan selalu pun nak masak tom yam...lainlah kalau mama buka kedai makan...selalu mama besi kiub saja....jimat.... motif letak gambar ni,..saja nak tanya...status halalnya saja,.... hiihih..jangan marah yer pengeluar jenama ini....


Cencaluk..... 'calok' kata abang mama dekat kampung tuu...hehee..dia panggil sos pun 'calok' juga...kahkahkah..rindu laa kat kaum kerabat mama di kampung tuu...
Dulu mama tak makan cencaluk ni,...dah kawen,..macam-macam mama makan sebab ikut selera hubby mama tuu...

Potong lada kecil,.bawang besar sikit,..perah asam limau,..letak gula sikit,...wawwawawaaauuu...wa jatuh cinta beb !!...sedap tak sangga !! makan dengan ulam dengan nasi panas dalam cuaca panas gitu...huh...Mia panggil mama pun,...mama tak dengar....hebat penangan tuu.... walaupun mama bukan orang Melaka...mama orang Gerik beb,...masih boleh tinggal tompoyak sekejap kasi layan sama cencaluk....

Hah..bikin mama lapar laa...'stop' dululah..nak masak nasi..jap..bye..bye..


 

Terima Kasih Sudi Singgah Dan Komen Blog "Mia Duniaku"

35 ulasan:

CikZaniff berkata...

dok bca nak terliur rasa..hukkk..dapnya

Nurzakiah Hanum berkata...

nyum2

umi alya berkata...

akak lg le, semua makan - belacan, budu, tempoyak @ cincalok, rugi woo makanan sedap2 tolak ke tepi..

jk made in thai, rasa was2 nak makan, ntah le tekak ni len macam jer rasa, x g2 nak terima

Nisah Idham berkata...

amboi mama mia.. sempat nak nak stop2 lagi ye.. cancalok ni feberet en. hubby ni. nisah kurang sikit, tapi lebih kpd BUDU..... kekdah yg sama, cili, bawang, perahan limau.. perghhhh ikan goreng, nasi panas2.. agak-agak mau 2-3 pinggan ni...

Nida Mohd berkata...

dulu saya pun tak makan cencaluk..sekali cuba nak lagi..muehehehe

Ratu Hatiku berkata...

Suka cencaluk mmg sdp potong cili api bwg perghh bertambah mkn ns :D

Kesuma Angsana berkata...

KA x makan cencaluk hehehe

Deqla manjew berkata...

lorhh.. xde tanda halal by jakim mmg was2 la nk beli...cencalok? err.. x mkn.. huhu

Ira berkata...

best mkn cencalok. sama la, bnyk benda yg br belajar makan sejak kawen.. hehehe..
kalau logo halal Thailand, dia dikeluarkan oleh
The Central Islamic Committee of Thailand (CICOT) The Institute for Halal Food Standard of Thailand
Kalau nk tgk logo dia, try tgk sini.
http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/senarai-badan-islam-yang-diiktiraf

Jay Ar berkata...

Pernah tanya peniaga Thai-Islam di Padang Besar mengenai status sos tomyam Thailand. Katanya sos tomyam yg dijualnya halal..jadi isteri beli beberapa peket...

intanfirdaus247 berkata...

Salam Izan..err memusykilkan ..mungkin tanda halal dr thai kot..hehehe...dah like page fb izan..:)

cencalok sampai sekarang intan x reti2 makan lagi..tatau nak feel dia cam ner

Lynn berkata...

Saya tak kisah..apa2 je saya try..budu..cencaluk..belacan..hentam je..hehe

Haryati Faizal berkata...

tk belajar lg mkn cencalok ni...hihi

C.T.K berkata...

tanda halal mcm tu je, bukn yg disahkan..huhu...mybe thailand punya tanda halal cmtu kot...hohoho

wahida berkata...

x pernah dan x reti mkn cencaluk...

ayut berkata...

nk taye status halal ni mmg tak pernah lagi bli jenama ni..tp utk kepastian bek telefon je jakim...dulu2x suke gak makan cencalok.. :))

Chic Na berkata...

tak reti nak makan kak. org cakap sedap. :)

Sally Yatiey berkata...

Cencaluk ni memang feveret lah! ^_^ hehe

dya bunga berkata...

dya xpernah mkn cencalok..hihi

Tihara berkata...

cencaluk ni saya makan sekali je pastu takmo dah..tak reti kut caranya tapi kalu budu huihh suka sangat :)

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

salam kak izan..
errmm tertanya2 jgk status logo halal tu..
cencaluk dan budu ni dah pernah mkn.. tp x kena dgn tekak..

sambal belacan+ tempoyak jgk yg tetap mnjadi pojaan :P

Nastyna berkata...

owh stok megi yg saya beli kat kedai asian sini pun mostly ada logo "halal" yg macam tu, dari Thailand. Saya kat sini tawakkal jer la kak, hahhaa lagipun my family yg kat thailand pun pakai barang2 ni so saya tak ragu2 sangat la.

izan mama mia berkata...

@Tihara
makan cencaluk mmg kena ada cara..hubby izan katalah..izan pun tak makan kalau dia tak buat..hiihih..baru nak belajar makan gak..tapi xleh sll..masin..

izan mama mia berkata...

@Nastyna
ssh jugakan ddk negara asing kan nas,..kena hati2 betul2 bab makan ni..kat malaysia pun sama gak..sll ada isu pasal halal nih..

Cik Nur berkata...

pes tomyam tu mmg was2...
selalu nur beli yg adabi tu ke...
yg kibu kureng ummhh..hihi

Cik Aini berkata...

sedap eh kak?
ai x pernah mkn cencaluk

hainom OKje berkata...

Mak pun suka jugak nak... cencalok ni...hehe.. tapi tak lehlah makan selalu ...masin beb... kang naik darah tinggi sapa nak berantar berambik anak sekolah tu.... maklum le dah kertu...hehe

QasehnyaRania berkata...

betul tu mama:)
sekali pekena mmg terbaek..pastu siap cium jari jemari lagi..walawei :)

sedap ooo cencaluk.saya selalu beli yg melaka punya :)

fieda berkata...

kak fieda tak biasa mkn cencaluk..dok barantu mkn budu dgn tempoyak jer..

Nieyxzha Hassan berkata...

Sedap ke cencaluk? Tak pernah makan..

N.Aima K berkata...

kalau produk luar negara mmg lah bukan JAKIM punya T____T diorang pun ada cop halal negara sendiri..kih3x

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

wani xmakan cencaluk ni

Mrs Velentine berkata...

x berapa makan cencalok...tapi boleh masuk kat tekak

Che Rosliza Che Mat berkata...

Kurang makan cencalok..

9n0L4 berkata...

sedap ke cencaluk kak. huhu. saye ni serba serbi tak makan. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...